MMORPG-pelit, eli internetin välityksellä pelattavat moninpelit, ovat olleet olemassa yllättävänkin pitkään. Jo internetin alkuaikoina fantasiapeleistä kiinnostuneet ihmiset kehittivät niinsanotun MUD-ympäristön (Multi-User Dungeons) jossa oli mahdollista pelata erilaisia fantasiapelejä tekstipohjaisessa muodossa. Yksi suosituista MUD-peleistä oli Vuonna 1979 ilmestynyt “Colossal Cave Adventure” ja tätä seurasi Island of Kesmai, joka julkaistiin vuonna 1980. Tähän aikaan moninpelien pelaaminen oli kuitenkin kallista, eikä tämän ajan peleistä voida varsinaisesti puhua massiivisina moninpeleinä. Kalliiden ja hitaiden nettiyhteyksien vuoksi toimivia nettisovelluksia fantasiapelien maailmaan saatiin odottaa melko pitkään, mutta internetin valtakauden alkuvuosina ajat muuttuivat.
Vuonna 1997 ilmestyneen Ultima Onlinen myötä nettipelaaminen yleistyi huomattavasti, mutta vasta Everquest -pelin saavuttua fantasiapelien moninpelaamisesta alkoi muodostua suurempi ilmiö. Vuonna 2004 valmistunut World of Warcraft kuitenkin räjäytti potin fantasiamaailmassa – MMORPG-pelit olivat saapuneet suuren yleisön suosioon. Kyseisestä pelistä myytiin sen ilmestymispäivänä ensimmäisen 24 tunnin sisällä yli 240 000 kopiota. Puolen vuoden jälkeen pelin ilmestymisestä pelistä oli myyty jo yli 1,5 miljoonaa kopiota, ja keskimäärin peliä verkosta pelaamassa löytyi päivittäin samanaikaisesti 500 000 ihmistä. Pelin valmistaneen Blizzard-pelitalon mukaan pelille asetettu myyntitavoite oli ollut ainoastaan 600 000 kpl ensimmäiselle kvartaalille.
MMORPG-pelien hahmot ja interaktiivisuus
Massiivisissa moninpeleissä pelin elinkaari painottuu lähes poikkeuksetta oman erikoishahmon sekä sen erilaisten ominaisuuksien kehittämiseen. MMORPG-pelien edetessä pelaajan valitsema erikoishahmo tulee saavuttamaan mm. kokemuspisteitä ja eri tasoja päihittämällä pelistä löytyviä vastuksia. Luomasi hahmon kokemuspisteet, saavutetut tasot ja erikoisominaisuudet tulevat myöskin määrittämään hahmosi sijoitusta online-pelaajien keskuudessa. Kartuttaessasi hahmosi ominaisuuksia voit halutessasi toimia myös yhteistyössä muiden listauksilta löytyvien huippupelaajien kanssa.
Vaikka massiivisia moninpelejä on monia, monet Everquest II tai Guild Wars -pelejä kokeilleet vannovat vielä tänäkin päivänä WoW:n nimeen. Vaikka peli on monelle alkanutkin olla monessa suhteessa menneen päivän lumia, vaihtoehdot ovat moninpelaamiseen liittyen vähissä. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja tästä syystä tarkastelen sivustolla WoW:n lisäksi myös Guild Wars 2 ja Ragnarok Online -vaihtoehtoja.
Fantasiapelit kasvattavat suosiotaan
Nykyisissä massiivisissa moninpeleissä lienee kiehtovinta se, että suosituimpien pelien valmistajat ovat erittäin kiinteästi mukana luomassa uutta maailmaa, uusia tehtäviä, sekä uusia haasteita senkin jälkeen, kun peli on julkaistu. Parhaat pelit antavat sinulle lähes loputtomasti uusia mahdollisuuksia seikkailuun toinen toistaan kiehtovammissa peliympäristöissä ja etäisissä maailmoissa. Lisäksi pelit ovat rakennettu niin, että sinun on mahdollista jatkaa oman pelisessiosi tarinaa lähes tulkoon loputtomiin.
Suurimmista peleistä on tänä päivänä tullut iso bisnes, ja pelejä kehittämässä on monia todella suuria yrityksiä, joista mainittakoon Final Fantasy XI:n kehittäjä Square Enix ja vaikkapa Star Wars -sagan takaa löytyvä Lucas Arts. Uusia pelejä on kehitteillä jatkuvasti, ja pelien kehittäjät kilpailevat tosissaan siitä, kuka tulee nappaamaan pokaalin fantasiapeleistä kiinnostuneiden henkilöiden keskuudessa.